Henk Mirck

Op 25 juni 2019 organiseren BLUE City Rotterdam en Jong Leren Eten Zuid-Holland een (netwerk) evenement, workshops en foodmarkt rond het thema voedselverspilling. Jongeren van adviesbureau’s van de ‘Haven HAVO’ presenteren hun onderzoeksbevindingen en aanbevelingen rond voedselverspilling. 

Food Fest Rotterdam

samen tegen voedselverspilling dinsdag 25 juni 2019 van ‘s middags tot ‘s avonds
Voedselverspilling voorkomen is makkelijk, goed voor je portemonnee, voor het milieu en lekker bovendien. Kom naar het FoodFest in BlueCity op dinsdag 25 juni 2019 om voedsel te maken van overgebleven voedsel. Proef hoe lekker dat is en schrijf je favoriete recept op. Doe een game waarin je voedsel kan redden. Leer de nieuwste kooktechnieken in een van de workshops en krijg een kijkje in wat de ondernemers in dit oude zwembad zoal maken van voedselresten.

Voorlopig programma:

FoodFest (25 juni – 12.00 – 23.00)
Food-professionals, onderwijs-profs en scholieren ontmoeten elkaar tijdens FoodFest in BlueCity en leren tijdens workshops en speeddates hoe je gezamenlijk voedselverspilling tegen kunt gaan. Tegelijkertijd bereiden ze van Waste een heerlijke maaltijd voor een geselecteerde groep mensen die werkzaam zijn in de hele keten. Ze ontdekken hoe verspilling tegen te gaan door het te doen en erover te praten in diverse aansprekende workshops. Tegen het einde van de dag presenteren ze voor elkaar en de aanwezige pers en relaties de resultaten uit hun onderzoek van de afgelopen maanden. Aansprekende tips en tops om met de voedseltransitie aan de slag te gaan in de klas komen ook als blogvorm op BlueCity.nl.

Vanaf 18 uur kun je mee eten tijdens de Maaltijd aan de Maas, een change-the-chain, use your brain – diner waarin we gaan kauwen op hoe we systeemverandering voor elkaar gaan krijgen en ook welke stappen we gaan zetten. Samen eten, elkaar ontmoeten en samen de voedseltransitie staat centraal.

– Food Fest workshops
‘s Middags in BlueCity verwerken we oud voedsel tot heerlijk nieuw voedsel. Op deze dag leren docenten en studenten allerlei soorten inmaaktechnieken kennen, en kun je je inschrijven voor de workshops. Voedsel waste v erwerkt tot soepen, salades, sauzen en smeersels. Chefs maken hors d’oeuvres van “overtollige” ingrediënten, die s avonds worden geserveerd.
– Jongerenadviesbureaus:
vijf tips voor een toekomstige, circulaire voedselketen
Presentatie van de ketenadviezen van de scholieren vanuit Jong Leren Eten
(4 scholen).
– Maaltijd aan de Maas (18.30 – 21.00)
Het geredde voedsel wordt gedeeld tijdens een iconische en interactieve maaltijd aan de Maas. Verbinden van ideeën en initiatieven is het doel. Per stuk tafel zorgen we voor interactie, zodat het gesprek over de juiste onderwerpen gaat. Het tafelkleed is zo ontworpen dat het uitnodigt tot nadenken & delen van kennis. De resultaten worden op een gave manier vastgelegd in foto’s en receptenkaarten. Er zijn hap-slik- weg tosti’s gemaakt van brood dat anders weggegooid zou worden en heerlijke no waste soup. En wat te denken van gezonde smoothies van gember met mango’s of komkommer met avocado?. Rotterdamse instellingen zoals NAS of de Sisters of Mercy worden ruim op tijd op de hoogte gebracht zodat verse soepen en salades uitgedeeld kunnen worden aan mensen die afhankelijk zijn van een voedselbank of andere instelling om aan lekker eten te komen.

Aan de inhoud van het programma wordt nog druk gewerkt maar houdt 25 juni en Rotterdam BLUE City (in het voormalige Tropicana) vast in de gaten!

Share this Post