Henk Mirck

Op 2 april 2019 organiseerde IVN Natuureducatie in opdracht van Jong Leren Eten een buitenlesdag rond het thema voedsel. De DZB kwekerij in Leiden heeft hiervoor haar terrein opengesteld en verschillende voedseleducatie-aanbieders uit Leiden hebben met hulp van vrijwilligers en stagiaires workshops en activiteiten aangeboden.

Het Wellantcollege Oegstgeest was de hele dag aanwezig met 80 leerlingen uit de tweede klas Vmbo. Verdeeld in kleinere groepen kregen de leerlingen over het hele terrein heen les over voedsel. Naast externe educatie-aanbieders boden de DZB kwekerij en de eigen docenten ook lessen aan. Het doel van de dag was om inspiratie op te doen voor voedseleducatie voor het voorgezet onderwijs. Hieronder een verslag van de verschillende activiteiten die zijn aangeboden.

Voedsel en wetenschap
Het Technolab Leiden verzorgde vier korte wetenschappelijke proefjes over voedsel. Hierbij werkten ze samen met Mbo-studenten Eco en wildlife. Er werd gekeken naar de PH-waarde van verschillende drankjes en de aanwezigheid van zetmeel in voedsel. Daarnaast onderzochten de leerlingen hoe zetmeel omgezet wordt tot suiker door kauwen en wat er vervolgens met het voedsel gebeurt als het in de maag terecht komt. Als laatste onderdeel werd onderzocht wat geur en smaak met elkaar te maken heeft.

Voedsel in de natuur
Carla Glorie van De Dansende Boom verzorgde een wildpluk-workshop. Leerlingen verzamelden met behulp van zoekkaarten (on)kruiden op het terrein. Met de verzamelde kruiden werden aan de hand van recepten kruidenwater, bonenspread en ‘wildplukpesto’ gemaakt.

Voedsel verbouwen
Onder begeleiding van medewerkers van de DZB kwekerij knoopten leerlingen op het land stellages voor stokbonen. Ze kregen een korte instructie en moesten daarna in twee- of drietallen zelfstandig aan de slag met bamboestokken en touw om de stellages te bouwen.

Zintuigen
Docenten van het Wellantcollege verzorgden een lesje over smaak. De leerlingen kregen onder andere geblinddoekt verschillend eten en drinken voorgeschoteld.

Gezamenlijke lunch en voedselquiz
Als laatste onderdeel van de dag kregen de leerlingen een gezonde lunch aangeboden. Hierbij kregen ze gelijk de kans om hun eigen gemaakte kruidenwater, wildpluk-pesto of bonenspread te proeven. Aansluitend aan de lunch maakten ze de ‘grote voedselquiz’ waarin alle leerstof van de dag nog eens herhaald werd.

Share this Post